Pagina 1 van 4

Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: do 15 okt, 2015 10:52
door Li
In 2000 werd ik (toen nog arme student) tijdens een proefrit verliefd op de bolling van de motorkap van een azuurblauwe 99 met 296k op de teller. Hoewel het plan was om me niet weer aan een auto te hechten, er gewoon een jaar in te rijden en dan weer verder te kijken, duurde het zo'n 10 jaar voordat ik 'em met 365k op de teller weggaf aan iemand die er toch weer APK op fixte. Daarna kwam een 9000 waarmee ik de laatste jaren meer problemen heb gehad dan me lief is.
De nostalgie van simpele techniek, onschuldige rammeltjes en wijd open ramen in de zomer bleef trekken en ik wilde weer een 99. Uiteindelijk ben ik een 90 tegengekomen (zelfde uitzicht op de motorkap, dus waarom niet?) die ik morgen ga ophalen bij iemand van het forum. Ik heb er zin in!

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: do 15 okt, 2015 10:56
door esalet
Welkom!

En mijn kristallen bol (plus het feit dat de verkoper mijn broer is :wink: ) zegt mij dat het deze is:
Afbeelding
maar dan op Superinca velgen.

Harde onderkant en asdoorvoeren, jonge remklauwen vóór, kan je nog heeeeeel lang lol van hebben denk ik.

Op http://www.saab-90.nlvind je alles over dit type, inclusief bijv. volledig werkplaatshandboek.

En veel leuke kijkinfo (volledige register NL, alle folders enz).

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: do 15 okt, 2015 13:40
door sb90
Van harte gefeliciteerd met
a: je goede Saab keuze
b: de aankoop van deze prachtige 90!

Vanuit mijn optiek een prima basis om inderdaad nog jaren mee vooruit te kunnen!
Inderdaad makkelijke technologie, en zelfs als je niets zelf kan is het vrij gemakkelijk te leren (ik spreek uit ervaring).

Heel veel plezier hiermee gewenst en hopelijk komen we je nog eens tegen op een (90)-meeting!

Niels (beheerder van http://www.saab-90.nl" onclick="window.open(this.href);return false;)

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: vr 16 okt, 2015 13:48
door Li
De eerste rit zit erop. Het is 5 jaar geleden sinds ik voor het laatst in een 99 zat, sommige dingen waren meteen herkenbaar (de geur!) en andere dingen voelen wat anders aan (is de stand van het stuur gelijk aan die van mijn oude 99?). Ook verrast het me dat ik nog wat moeite om de versnellingen meteen te vinden, maar dat komt wel goed. Het voelt allemaal wat strakker aan dan ik gewend was, het is goed te merken dat er 200.000 km minder mee gereden is.

Deze maand ga ik met Van Leenen in Delft een meerjarenplan bedenken. Met de 99 had ik (arme student) de insteek om er slechts een jaar mee te rijden en dan maar te zien wat de APK aan het licht bracht. Deze is harder en ik denk dat het loont om verder vooruit te kijken.

Binnenkort zet ik hem op de brug om op m'n gemak de onderkant te bekijken. Er zit een lekje in de uitlaat voor de middendemper dat ik dicht wil hebben. Verder staan winterbanden op m'n verlanglijstje (in februari gaat de vakantie naar Andorra) en het stoppen van een kleine olielekkage bij de benzinepomp. Een dagelijkse poster op het forum ben ik niet, maar als er iets te vertellen valt, dan meld ik me.

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: vr 16 okt, 2015 13:58
door Li
Ook herkenbaar van 15 jaar geleden: ipv de sleutel de aansteker eruit halen...

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: vr 16 okt, 2015 14:07
door esalet
Nou we kunnen wel stellen dat je een oplettende rijdster bent met een prima geheugen: inderdaad is één van de verschillen van de 90 ten opzichte van 99 (behalve de obvious grotere achterkant natuurlijk) het volgende (ik citeer SAAB): "de stand van het stuurwiel is verticaler teneinde een comfortabeler rijhouding te geven".

En er zijn nog meer verschillen die niet meteen opvallen, zoals een betere lakmethode en de (ten opzichte van de 99 vijfbak) iets teruggebrachte reductie in de vijfde versnelling om die wat meer pit te geven.

Ook een lichtere en makkelijk bereikbaarder startmotor is nieuw en ze hebben allemaal standaard geharde klepzittingen.

Het overzicht van dat waarin de 90 van de 99 verschilt vind je hier
http://saab-90.nl/documenten-my85/, document Nieuwe Kenmerken modeljaar 1985

(als je meer pixels wilt, kan je zo ook downloaden, dat kan hier:
http://saab-90.nl/downloads/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: vr 16 okt, 2015 14:36
door Raggare
Li schreef:In 2000 werd ik (toen nog arme student) tijdens een proefrit verliefd op de bolling van de motorkap van een azuurblauwe 99 met 296k op de teller. Hoewel het plan was om me niet weer aan een auto te hechten, er gewoon een jaar in te rijden en dan weer verder te kijken, duurde het zo'n 10 jaar voordat ik 'em met 365k op de teller weggaf aan iemand die er toch weer APK op fixte. Daarna kwam een 9000 waarmee ik de laatste jaren meer problemen heb gehad dan me lief is.
De nostalgie van simpele techniek, onschuldige rammeltjes en wijd open ramen in de zomer bleef trekken en ik wilde weer een 99. Uiteindelijk ben ik een 90 tegengekomen (zelfde uitzicht op de motorkap, dus waarom niet?) die ik morgen ga ophalen bij iemand van het forum. Ik heb er zin in!
Toch jammer dat je een wannebe Saab 99 hebt gekocht in de vorm van een Saab 90 :mrgreen:
Het leven is zoveel leuker in en met een 99. Hier de mijne
Afbeelding

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 19 okt, 2015 13:03
door sb90
Jammer dat de 99 een verkeerde kont (en een ronduit belachelijk geplaatst reservewiel) heeft.
De 900 heeft dan weer de verkeerde neus en het verkeerde dash...

Blij dat Saab de 90 uitgevonden heeft!

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 12:24
door Li
Laten we er geen 99 vs 90 van maken, ik heb 10 jaar genoten van m'n 99 en hoop dat dunnetjes over te doen met de 90 :O:

Is het alleen de vijfde versnelling die afwijkt van de 99? Ik heb het idee dat ik ook in z'n 4 meer toeren nodig heb voor een vergelijkbare snelheid dan bij de 99. Daar was 80 km/h 2000 toeren in z'n 4, de 90 rijdt bij 2000 toeren langzamer. Ik heb de teller nog niet vergeleken met de GPS, maar ik ben van Saab gewend dat de snelheidsmeter exact nauwkeurig is.

De eerste meevaller is dat ik 'em via een collega kan laten spuiten voor een leuke prijs. Dat heeft geen prioriteit, maar zou wel leuk zijn, ergens in dat 10-jarenplan. Ik twijfel tussen de originele kleur houden of toch een kleur kiezen die ik wat mooier vind, maar dan kleurverschil houden met de motorruimte. Ach, ik heb de tijd om erover na te denken.

De eerste "tegenvaller" is dat er ergens water binnenkomt. In de bochten liep een stroompje water van onder de handgreep aan de bestuurderskant. Ik hoop op een verstopping ergens in de regenwaterafvoer. Is dit een bekend/makkelijk te verhelpen probleem? Ik ga het nakijken, maar als er een handigheidje is hoor ik het graag (voor ik het hele dashboard onnodig demonteer ;) ).

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 12:56
door esalet
Een afwijkende overbrenging in zijn vier zou ook best kunnen, kan ik helaas niet zo bevestigen (er zijn hele tabellen met SAAB-versnellingsbaknummers met bijbehorende overbrengingen, er is nogal wat gevarieerd).

Die lekkage, je hebt het over de handgreep van de deur neem ik aan? (dus die onder de armleuning zit, in het midden?). Hoewel ik hier nu eigenlijk voor het eerst over hoor, zou mijn eerste verdachte het rubber zijn waarlangs het raam naar beneden draait (de zogenaamde "raamsnor"). Is makkelijk te vervangen op zich. Ik zou het dashboard hiervoor vooralsnog met rust laten!

Overigens kunnen 90's (en 99's) wel doorroesten in de onderste hoeken van de voorruit, (zie je aanvankelijk niks van), om dit te checken even vanuit de motorruimte met lampje en klein spiegeltje aan de gang. Maar dit is nu denk ik niet de hoofdverdachte.

Good luck!

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 13:01
door esalet
Oja, aanvulling: zo'n raamsnor is vermoed ik nooit 100% waterdicht, maar water wat in de deur loopt mag er nooit in het interieur uitkomen. Er zitten diverse zacht "piepschuim" stukken in de openingen van de binnendeur die ervoor zorgen dat water altijd de buitenzijde opzoekt als het binnendringt.

Ik heb zelf ook nog het hele interieurpaneel van binnen van een plastic bescherming voorzien om er zeker van te zijn dat het karton niet nat wordt.

En dan vervolgens onderin de deur verlaat (er zitten vóór en achter twee uitstroomopeningen in de onderzijde van de deur, je ziet ze pas als je geknield er onder loert van buitenaf).

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 13:16
door Li
Ik bedoel de handgreep aan het dashboard, het drupt ter hoogte van de knieën van de eventuele passagier. Het handschoenenvak is helemaal droog.

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 14:51
door Raggare
Zou dat de sponning van het voorruit kunnen zijn? Slechte raamrubber of erger roest achter het raamrubber?
Of... als je de motorkap opentrekt dan zie je de verwarming zitten. Daar zou je het ook kunnen zoeken.

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 16:08
door Li
Het is in ieder geval geen verstopte regenwaterafvoer. Zo te zien is het toch roest bij de raamstijl, die op het eerste gezicht niet opvalt. Met de motorkap open is te zien dat het daar roestig is (geen gaten). Het (op karton geplakte) vinyl van het dashboard is aan de rand bij de voorruit omgekruld. Ik denk dat er al langer vocht via de stijl is gelekt en dat het ook de oorzaak is van het omkrullen en het vocht in de ruit (randen zijn wit).

Ik heb wat plastic en de handgreep weggeschroefd in de verwachting dat het dan duidelijk zou worden waar het water achterblijft, maar dat kon ik niet zo snel vinden. Wel waren de schroeven het dichtst bij de middenconsole wat gecorrodeerd. Na een volgende bui hou ik het in de gaten.

Re: Nieuwe 90-rijder in aantocht

Geplaatst: ma 26 okt, 2015 16:42
door esalet
Aha, heel andere plek dus.
en de juiste tips zijn al gegeven zie ik.