9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

2002-2012
TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » zo 17 mar, 2019 16:22

Mijn 9.3 1.8t uit 2010 sport estate (245 k.) met Vialle LPG loopt, zo lijkt het, op drie poten bij de start op benzine. Zodra op gas is overgeschakeld loopt ie netjes. De contacten van het 5-polige Vialle relais waren vervuild. Heb de 5 connecties gereinigd doorgemeten; maken contact. Voor de zekerheid even een relais 'geleend'. Geen oplossing.
De bougies vervangen (had nog een stel liggen die er eerder uit waren gekomen). De bougie van de derde cilinder (geteld vanaf de poelie kant) was wat zwarter dan de andere drie. De bobines een voor een los gekoppeld. allemaal zelfde beeld bij het lopen van de motor. Ik vond het beeld met losgekoppelde bobine (3 poten dus) wel anders als in de probleemsituatie.

Wat nu resteert (alvorens de kop te demonteren), zijn m.i. de benzine injectoren, of iets anders in het benzine-brandstofsysteem.

Iemand een advies over hoe nu verder?

Gebruikersavatar
RoelandV
Geregistreerd lid
Berichten: 7305
Lid geworden op: wo 13 jan, 2010 20:15

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door RoelandV » zo 17 mar, 2019 17:30

Wat gebeurt er na de eerste minuut als je de keuzeknop van de Vialle-LPG vooraf op benzine hebt gezet
en de motor dus NIET overschakelt op LPG?
Keep on smiling!

TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » zo 17 mar, 2019 18:12

Ik zal hem dus eerst uit moeten zetten in de stand benzine. Ga ik morgen proberen. Begrijp dat je duo brandstof toevoer wilt uitsluiten. Wil ook reiniger voor de benzine injectoren in de tank doen. Baat het niet...… Ik laat het vervolg weten hier.

Gebruikersavatar
fozwart
Donateur 2015 + 2016 + 2017 + 2018 + 2019
Donateur 2015 + 2016 + 2017 + 2018 + 2019
Berichten: 5219
Lid geworden op: do 04 sep, 2008 22:49
Regio: NL - Provincie Zuid-holland
Contacteer:

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door fozwart » zo 17 mar, 2019 19:48

Trek ook even de zekering van de Vialle installatie. Als je een lekkende LPG injector hebt dan krijg je dit ook. Een paar km op benzine rijden zonder gasinstallatie dus.
In the end, everything will be okay. If it's not okay, it's not the end

Saab 9-3 SS 1.8t, 2005, Hirsch

Gebruikersavatar
RoelandV
Geregistreerd lid
Berichten: 7305
Lid geworden op: wo 13 jan, 2010 20:15

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door RoelandV » zo 17 mar, 2019 19:49

Je bedoelt duo brandstoftoevoer uitsluiten?
Keep on smiling!

hirsched
Geregistreerd lid
Berichten: 27
Lid geworden op: za 16 jan, 2016 16:50
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door hirsched » zo 17 mar, 2019 20:53

cilinderkop "versleten" ?? hoe lang al op LPG ?

TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » zo 17 mar, 2019 21:20

^ Ik ben er bang voor... zijn hele 'leven' 235k?

hirsched
Geregistreerd lid
Berichten: 27
Lid geworden op: za 16 jan, 2016 16:50
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door hirsched » zo 17 mar, 2019 21:43

oke, dan ga maar uit van een koprevisie.
is op zich heel goed mogelijk met 245.000 km

TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » zo 17 mar, 2019 22:09

Dat doe ik, wat me nog bezig houdt is dat ie op gas wel netjes loopt. Dus eerst nog even een testje....

Gebruikersavatar
fozwart
Donateur 2015 + 2016 + 2017 + 2018 + 2019
Donateur 2015 + 2016 + 2017 + 2018 + 2019
Berichten: 5219
Lid geworden op: do 04 sep, 2008 22:49
Regio: NL - Provincie Zuid-holland
Contacteer:

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door fozwart » zo 17 mar, 2019 22:59

RoelandV schreef:
zo 17 mar, 2019 19:49
Je bedoelt duo brandstoftoevoer uitsluiten?
Ja, kost niets.
In the end, everything will be okay. If it's not okay, it's not the end

Saab 9-3 SS 1.8t, 2005, Hirsch

TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » ma 18 mar, 2019 12:00

Heb vanochtend, nadat ik gisteren middag de accu heb afgekoppeld / geladen, de auto op benzine gestart waarbij de 4 zekeringen van het gas verwijderd waren. Bleef slecht lopen; proef plm. 5 min..
Gas zekeringen terug geplaatst en zo'n 10 km gereden eerst benzine en daarna automatisch op gas; slecht. Na een kwartiertje staan (boodschap) weer verder. Slecht bij de start op benzine en daarna automatisch op gas; probleemloos. Na een kilometer weer stoppen; kwartiertje. Zelfde beeld; slecht op benzine goed op gas; 10 km gereden top.
Nog een test gedaan op snelheid van goed lopen op gas handmatig naar benzine; slecht en verbetert ook niet. Tijdens deze rit terug naar gas; ook op gas slecht. Gestopt, motor opnieuw gestart en het proces zijn gang laten gaan; benzine slecht; gas goed lopen.
Ik ben nu verder weg van een versleten kop. Maar wat dan? Benzine pomp? Op benzine en tegelijk op gas?
Wat kan ik nog checken?

Gebruikersavatar
RoelandV
Geregistreerd lid
Berichten: 7305
Lid geworden op: wo 13 jan, 2010 20:15

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door RoelandV » ma 18 mar, 2019 20:39

Wat je zou kunnen doen is iemand zoeken met een Tech2 die de Saab
voor jou kan uitlezen als de motor op benzine loopt.
Keep on smiling!

TonGilles
Geregistreerd lid
Berichten: 20
Lid geworden op: zo 15 mar, 2009 11:28
Regio: NL - Provincie Overijssel

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door TonGilles » ma 18 mar, 2019 22:00

Gaan we woensdag middag doen!

Gebruikersavatar
Dikketrip
Donateur 2018 + 2019
Donateur 2018 + 2019
Berichten: 950
Lid geworden op: do 17 apr, 2014 20:12
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door Dikketrip » di 19 mar, 2019 18:50

hirsched schreef:
zo 17 mar, 2019 21:43
oke, dan ga maar uit van een koprevisie.
is op zich heel goed mogelijk met 245.000 km
Jeetje nog even relax;)
Mss valt het mee.

Gebruikersavatar
Dikketrip
Donateur 2018 + 2019
Donateur 2018 + 2019
Berichten: 950
Lid geworden op: do 17 apr, 2014 20:12
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Bericht door Dikketrip » di 19 mar, 2019 18:53

TonGilles schreef:
zo 17 mar, 2019 16:22
Mijn 9.3 1.8t uit 2010 sport estate (245 k.) met Vialle LPG loopt, zo lijkt het, op drie poten bij de start op benzine. Zodra op gas is overgeschakeld loopt ie netjes. De contacten van het 5-polige Vialle relais waren vervuild. Heb de 5 connecties gereinigd doorgemeten; maken contact. Voor de zekerheid even een relais 'geleend'. Geen oplossing.
De bougies vervangen (had nog een stel liggen die er eerder uit waren gekomen). De bougie van de derde cilinder (geteld vanaf de poelie kant) was wat zwarter dan de andere drie. De bobines een voor een los gekoppeld. allemaal zelfde beeld bij het lopen van de motor. Ik vond het beeld met losgekoppelde bobine (3 poten dus) wel anders als in de probleemsituatie.

Wat nu resteert (alvorens de kop te demonteren), zijn m.i. de benzine injectoren, of iets anders in het benzine-brandstofsysteem.

Iemand een advies over hoe nu verder?
Relais die je injectoren afwisselt of afsluit. Hij zet er een grotere weerstand voor zo gezegd. Die toch?

Plaats reactie