Pagina 1 van 2

9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 16:22
door TonGilles
Mijn 9.3 1.8t uit 2010 sport estate (245 k.) met Vialle LPG loopt, zo lijkt het, op drie poten bij de start op benzine. Zodra op gas is overgeschakeld loopt ie netjes. De contacten van het 5-polige Vialle relais waren vervuild. Heb de 5 connecties gereinigd doorgemeten; maken contact. Voor de zekerheid even een relais 'geleend'. Geen oplossing.
De bougies vervangen (had nog een stel liggen die er eerder uit waren gekomen). De bougie van de derde cilinder (geteld vanaf de poelie kant) was wat zwarter dan de andere drie. De bobines een voor een los gekoppeld. allemaal zelfde beeld bij het lopen van de motor. Ik vond het beeld met losgekoppelde bobine (3 poten dus) wel anders als in de probleemsituatie.

Wat nu resteert (alvorens de kop te demonteren), zijn m.i. de benzine injectoren, of iets anders in het benzine-brandstofsysteem.

Iemand een advies over hoe nu verder?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 17:30
door RoelandV
Wat gebeurt er na de eerste minuut als je de keuzeknop van de Vialle-LPG vooraf op benzine hebt gezet
en de motor dus NIET overschakelt op LPG?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 18:12
door TonGilles
Ik zal hem dus eerst uit moeten zetten in de stand benzine. Ga ik morgen proberen. Begrijp dat je duo brandstof toevoer wilt uitsluiten. Wil ook reiniger voor de benzine injectoren in de tank doen. Baat het niet...… Ik laat het vervolg weten hier.

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 19:48
door fozwart
Trek ook even de zekering van de Vialle installatie. Als je een lekkende LPG injector hebt dan krijg je dit ook. Een paar km op benzine rijden zonder gasinstallatie dus.

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 19:49
door RoelandV
Je bedoelt duo brandstoftoevoer uitsluiten?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 20:53
door hirsched
cilinderkop "versleten" ?? hoe lang al op LPG ?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 21:20
door TonGilles
^ Ik ben er bang voor... zijn hele 'leven' 235k?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 21:43
door hirsched
oke, dan ga maar uit van een koprevisie.
is op zich heel goed mogelijk met 245.000 km

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 22:09
door TonGilles
Dat doe ik, wat me nog bezig houdt is dat ie op gas wel netjes loopt. Dus eerst nog even een testje....

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: zo 17 mar, 2019 22:59
door fozwart
RoelandV schreef:
zo 17 mar, 2019 19:49
Je bedoelt duo brandstoftoevoer uitsluiten?
Ja, kost niets.

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: ma 18 mar, 2019 12:00
door TonGilles
Heb vanochtend, nadat ik gisteren middag de accu heb afgekoppeld / geladen, de auto op benzine gestart waarbij de 4 zekeringen van het gas verwijderd waren. Bleef slecht lopen; proef plm. 5 min..
Gas zekeringen terug geplaatst en zo'n 10 km gereden eerst benzine en daarna automatisch op gas; slecht. Na een kwartiertje staan (boodschap) weer verder. Slecht bij de start op benzine en daarna automatisch op gas; probleemloos. Na een kilometer weer stoppen; kwartiertje. Zelfde beeld; slecht op benzine goed op gas; 10 km gereden top.
Nog een test gedaan op snelheid van goed lopen op gas handmatig naar benzine; slecht en verbetert ook niet. Tijdens deze rit terug naar gas; ook op gas slecht. Gestopt, motor opnieuw gestart en het proces zijn gang laten gaan; benzine slecht; gas goed lopen.
Ik ben nu verder weg van een versleten kop. Maar wat dan? Benzine pomp? Op benzine en tegelijk op gas?
Wat kan ik nog checken?

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: ma 18 mar, 2019 20:39
door RoelandV
Wat je zou kunnen doen is iemand zoeken met een Tech2 die de Saab
voor jou kan uitlezen als de motor op benzine loopt.

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: ma 18 mar, 2019 22:00
door TonGilles
Gaan we woensdag middag doen!

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: di 19 mar, 2019 18:50
door Dikketrip
hirsched schreef:
zo 17 mar, 2019 21:43
oke, dan ga maar uit van een koprevisie.
is op zich heel goed mogelijk met 245.000 km
Jeetje nog even relax;)
Mss valt het mee.

Re: 9.3 1.8t / 2010 loopt slecht bij start

Geplaatst: di 19 mar, 2019 18:53
door Dikketrip
TonGilles schreef:
zo 17 mar, 2019 16:22
Mijn 9.3 1.8t uit 2010 sport estate (245 k.) met Vialle LPG loopt, zo lijkt het, op drie poten bij de start op benzine. Zodra op gas is overgeschakeld loopt ie netjes. De contacten van het 5-polige Vialle relais waren vervuild. Heb de 5 connecties gereinigd doorgemeten; maken contact. Voor de zekerheid even een relais 'geleend'. Geen oplossing.
De bougies vervangen (had nog een stel liggen die er eerder uit waren gekomen). De bougie van de derde cilinder (geteld vanaf de poelie kant) was wat zwarter dan de andere drie. De bobines een voor een los gekoppeld. allemaal zelfde beeld bij het lopen van de motor. Ik vond het beeld met losgekoppelde bobine (3 poten dus) wel anders als in de probleemsituatie.

Wat nu resteert (alvorens de kop te demonteren), zijn m.i. de benzine injectoren, of iets anders in het benzine-brandstofsysteem.

Iemand een advies over hoe nu verder?
Relais die je injectoren afwisselt of afsluit. Hij zet er een grotere weerstand voor zo gezegd. Die toch?