Regio Noord: gevangenismuseum Veenhuizen 20 jaar Viggen in Nederland

Clubaangelegenheden van de Saabclub Nederland.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Gaas
Geregistreerd lid
Berichten: 26
Lid geworden op: di 25 jan, 2005 16:38
Regio: Deze houd ik graag voor me zelf

Regio Noord: gevangenismuseum Veenhuizen 20 jaar Viggen in Nederland

Bericht door Gaas » za 28 sep, 2019 10:58

Op zondag 13 oktober 2019 organiseert de Saab Club Regio Noord een Saab 9-3 Viggen meeting waarbij niet Viggen eigenaren ook welkom zijn bij het gevangenis museum in Veenhuizen ( locatie: Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen) van 11:00 tot 14:00 uur

Waarom een Viggen meeting en waarom Veenhuizen? In 1999 introduceerde Saab de 9-3 Viggen, de eerste serie allemaal in de voor de Viggen bekende kleur Lightning Blue waarna diverse kleuren volgden. Als regio Noord willen aandacht geven aan dit speciale model in het 20-jarig jubileum, dit doen we door zoveel als mogelijk Viggens bij elkaar te brengen op een leuke lokatie!

In Veenhuizen (ook wel Hollands Siberië genaamd) en Ommerschans kwamen strafkolonies. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan. Veenhuizen kreeg drie gestichten. In 1859 nam de Rijksoverheid de gestichten van de Maatschappij over en werden de gestichten alleen nog gebruikt voor gevangenen en verpleegden. In 1970 verdwenen de verpleegden en maakten de gestichten plaats voor gevangenissen. Tot 1984 was Veenhuizen een gesloten gemeenschap, het dorp was alleen toegankelijk voor gedetineerden en personeel.

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Het in bezit hebben en mogen rijden van een 9-3 Viggen (bliksemschicht), vernoemd naar de Saab 37 Viggen straaljager van Saab Aerospace is geen straf en op deze fraaie locatie willen we u kennis laten maken met een van de fraaiste creaties van Saab.

Wat hebben we u in ieder geval te bieden;
– ontvangst om 11:00 uur met koffie/thee (2x) en appeltaart
– een rit in de boevenbus waarmee tienduizenden gevangen vervoerd zijn tussen woon en werkgesticht langs prachtige, monumentale gebouwen in Veenhuizen (duur 30 minuten)
– de mogelijkheid om een Saab film ( gericht op de Viggen, met ook leuke andere beelden) te bekijken
– het bezichtigen van alle 9-3 Viggen typen op de binnenplaats van de gevangenis, we streven ernaar om zoveel mogelijk geleverde kleuren aan u te kunnen tonen
– samen met de regio coördinatoren bespreken welke evenementen er in 2020 minimaal op de evenementen kalender moeten komen voor de regio Noord (geen verplichting!)

U kunt uw eigen Saab op de binnenplaats van het gevangenismuseum parkeren, de 9-3 Viggen modellen zullen op een apart deel van de binnenplaats te bezichtigen zijn.

Aanmelden
Om dit evenement mogelijk te maken vragen we een kleine eigen bijdrage van 7,50 euro per persoon. Bezoekers die met hun Viggen komen betalen de bijdrage niet. Voor dit evenement hebben we ruimte om 50 personen te kunnen vervoeren in de boevenbus (opgedeeld in 2 groepen van 25). Wees er dus snel bij!

Aanmelden via: regionoord@saabclub.nl

Gebruikersavatar
Gaas
Geregistreerd lid
Berichten: 26
Lid geworden op: di 25 jan, 2005 16:38
Regio: Deze houd ik graag voor me zelf

Re: Regio Noord: gevangenismuseum Veenhuizen 20 jaar Viggen in Nederland

Bericht door Gaas » vr 18 okt, 2019 10:57

Een kleine sfeer impressie:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Plaats reactie