Roadtrip met 87'er Saab 90

1985-1987
RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » vr 27 okt, 2017 21:04

Op doorreis naar Slowakije! Op het moment zit ik in Zakopane, gezellig wintersport dorpje met mooie uitzichten (gezien op de foto's want het kwam vandaag met bakken uit de hemel). We hebben een kleine 4000km erop zitten en dat heeft die zeer netjes gedaan, een technische update volgt! Wat is het gaaf om met deze wagen door de bergen/heuvels te rijden. Het lijkt net of het rijden steeds comfortabeler wordt en het schakelen steeds soepeler gaat. Het verbruik zit rond de 1/12,5, mede door wegwerkzaamheden en kou. Laatste twee tankbeurten BP Ultimate 98 getankt, eens zien wat dat doet! Morgen rijd ik naar Nitra in Slowakije met de navigatie op snelwegen vermijden :O: In Nitra zal ik een aantal dagen/weken blijven, kan de 90 even rusten.

Lekker vies!

Afbeelding

Gebruikersavatar
blue city
Donateur (3x)
Donateur (3x)
Berichten: 2954
Lid geworden op: za 11 jun, 2011 21:09
Regio: NL - Provincie Groningen

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door blue city » vr 27 okt, 2017 22:02

:D

Man man man Sven, wat ben ik jaloers. En vreselijk benieuwd naar je technische updates. :shock:

:O:
Elkenaine proat over het zoep'n van mien Saab, moar gain aine proat over zien dörst

9-3 SS Aero 2.0T automaat 2004 Zwart 247PK BSR
9-3 SC 1.8t Vector Chili Red Hirsch 195 pk
90 MY '87 Ambassador blue Sold

Gebruikersavatar
esalet
Donateur (8x)
Donateur (8x)
Berichten: 5982
Lid geworden op: vr 26 aug, 2005 16:23
Regio: NL - Provincie Utrecht

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door esalet » za 28 okt, 2017 10:36

Idem dito, he-ro-isch dit!

(en voor de detailliefhebbers onder ons: op de foto met de kat kan je zien dat dit een hele late is uit modeljaar 1987, want hij heeft de ontluchtingsroostertjes in de hoedenplank. Daarvóór waren het uitsparingen in het karton en werd er ontlucht dóór de stof heen, wat dan uiteindelijk leidt tot donker afgetekende sleuven). Het is dus modeljaar 1987 1/2 als het ware (jaja, heerlijk, details! :facts: )

Goeie reis verder, en erg leuk dat je ons zo "meeneemt"!
"De 90: de revival van de Funky Trunky Saab!!"
http://www.saab-90.nl
1986 90 Admiraalblauw (317.000 km) (vanaf nieuw in de familie)

Gebruikersavatar
Steve-O
Donateur (7x)
Donateur (7x)
Berichten: 8299
Lid geworden op: za 23 okt, 2004 21:24
Regio: Deze houd ik graag voor me zelf

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door Steve-O » za 28 okt, 2017 23:52

Gewèèèldig, een huiskat in de 90 :wink: Is die nog verder meegereisd. Vroeger een kat van de buren ook eens mee laten liften. Die kwam op mijn hoofdsteun zitten en keek graag mee door de voorruit. :shock:

Lange ritten vindt een 90 erg lekker, dan gaat alles steeds soepeler draaien en schakelen, is mijn ervaring. Die roosters had ik ook in mijn twee 90's. Wist niet anders dan dat alle 90's ze hadden. Weer wat opgestoken van Etienne.

Misschien kun je de dronebeelden uploaden naar Youtube om hier te delen?
East of the Sun, West of the Moon

Enquete moderne autoverlichting:
https://www.anwb.nl/belangenbehartiging ... erlichting

RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » wo 01 nov, 2017 14:10

Zoals beloofd een technische update!

De teller staat op 175.850 km, waarvan 4.251 Roadtripkilometers en ongeveer 500 reguliere kilometers. Een kleine 5.000 km na aanschaf. Wat voor problemen heeft dat tot nu toe gebracht? Vergeef me voor mijn a-technische taalgebruik.

1. In Finland begon de 90 wat te nadieselen, voornamelijk na wat langere stukken. Het voelde niet lekker, alsof de ontsteking niet helemaal juist werd uitgeschakeld en er dus nog een paar cilinders bleven lopen, al duurde het maar 1 a 2 seconde.
2. In die zelfde periode, wilde de 90, wanneer ik ontkoppelde, een keer afslaan. De toeren daalden naar 0 waardoor de motor uitviel of erg laag stationair ging draaien.
- Voorgenoemde 'problemen' besproken met een Saabspecialist, het was al gauw duidelijk dat het hier om een vacuumlek ging. Oplossing: buisje opnieuw afdoppen en stationair toerental aanpassen zodat die weer mooi op 800 toeren loopt. Na het afdoppen geen nadieseltje of uitval meer gehad. *duimpje*
3. In afgelopen 5.000 km heb ik ongeveer een liter koelvloeistof bij moeten vullen, verdeeld over de dagen. Nu check ik het peil na elke rit (wanneer motor volledig afgekoeld is) en vul ik eventueel bij tot aan/net boven de min-streep. Temperatuurmeter zit, na warmgereden te zijn, strak in het midden. Wil wel oplopen tijdens filerijden en met stationair draaiende motor stil staan, ventilator slaat dan aan en doet zijn werk, handmatig probeer ik mee te helpen door de temperatuur in de auto op te draaien om warme lucht uit de motorruimte weg te zuigen.
4. Na het monteren van de winterbanden voel ik tijdens het remmen een trilling in het stuur en zeer ligt in het pedaal. Ik heb het gevoel dat deze trilling van de voorwielen afkomt. Ik ben er zelf nog niet achter wat het is, mogelijk remschijven die wat krom zijn (geen idee hoe dat opeens zou kunnen gebeuren met zeer weinig remgebruik), andere optie wat ik hoorde is dat de wielen te strak zijn aangedraaid, wellicht zijn de banden zelf het probleem maar dat kan ik mij niet voorstellen. Aangezien de 90 en ik wat langer op deze plek zullen blijven zou ik hier (met jullie technische tips) even naar kunnen kijken.
5. Na veel regen vond ik een plasje water in de kofferbakruimte. Mijn vermoeden is dat de kitrand van het achterlicht niet helemaal waterdicht is, al weet ik dat niet zeker. Na deze regenbui is er vaker veel regen gevallen, maar in deze gevallen bleef de kofferbakruimte geheel droog. Vreemd, ik hou het in de gaten deze rit en zal wanneer ik terug ben eens op zoek naar een mogelijke lekkage.

Dit zijn alle zaken die mij zijn opgevallen. Mochten jullie over deze (of andere) zaken technisch advies hebben, altijd welkom!
Laatst gewijzigd door RoadtripSven op do 16 nov, 2017 23:13, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
blue city
Donateur (3x)
Donateur (3x)
Berichten: 2954
Lid geworden op: za 11 jun, 2011 21:09
Regio: NL - Provincie Groningen

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door blue city » wo 01 nov, 2017 14:59

:D

Hey Sven, bedankt voor de update. Op je punten 1 en 2 kan ik wel een lullig commentaar geven, maar dat kan gebeuren. Op punt 3 kan ik je misschien een tip geven. Na de koppakking reparatie zijn er door Jan Willem verschillende slangklemmen vernieuwd. Hij vertelde mij er bij dat die nagedraaid zouden moeten worden. Ik heb bijna niet meer met de auto gereden na de tijd, en ik heb die klemmen niet meer nagedraaid. Ook zou het probleem in de dop van het expansievat kunnen zitten. Wat je ook nog controleren kunt is de temperatuursensor in de radiateur. Die is vernieuwd na lekkage, en moet misschien ook nog ff nagedraaid worden. Sensor zit, gezien vanaf de stoel links bovenin je radiateur.
Op 4, je trillingen, kan ik hoogstens zeggen dat hij dat op de Incavelgen niet deed dat trillen. Kromme schijven kan ik me niet vooorstellen, die zijn gecontroleerd toen hij nieuwe remblokken kreeg. Als je toch de tijd hebt zou ik de banden erg goed controleren op profiel en/of vreemde slijtage. Het zijn winterbanden??

:O:
Elkenaine proat over het zoep'n van mien Saab, moar gain aine proat over zien dörst

9-3 SS Aero 2.0T automaat 2004 Zwart 247PK BSR
9-3 SC 1.8t Vector Chili Red Hirsch 195 pk
90 MY '87 Ambassador blue Sold

RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » wo 01 nov, 2017 16:05

En de filmpjes!

https://www.youtube.com/watch?v=0WPMwluKnno" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=VKk-Bv1Qfcw" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=UKnrCXNx2OE" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
esalet
Donateur (8x)
Donateur (8x)
Berichten: 5982
Lid geworden op: vr 26 aug, 2005 16:23
Regio: NL - Provincie Utrecht

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door esalet » wo 01 nov, 2017 17:09

Tof die drone-fimpjes zeg, een nieuwe dimensie! (letterlijk en figuurlijk).

Trillingen na bandenwissel zou ik eerst eens aanzien na achterbanden vóór leggen en v.v., wie weet wat dit al doet.
(domme vraag, maar ze zijn goed gebalanceerd vóór ze er op gingen?)

Lekkage bij achterlicht: doet elke 90 (en 900 sedan) vroeg of laat. Bijkitten ter plekke helpt niet/heel even. Als je ooit meer tijd hebt, achterlichtunit uitbouwen (met boutjes van binnen, gefriemel maar het gaat wel). Goed schoonmaken en met nieuwe "caravankit" (elastisch blijvende zwarte dradentrekkende kit) weer monteren. Je zult, als het licht los is, ook zien dat de feitelijke afdichting bovenaan met een knik naar binnen loopt. Daar kom je niet bij als je gaat kitten met het licht in situ, vandaar deze tip.

Op den duur leidt deze lekkage ook tot massaproblemen in je achterlicht (met "lichtorgel-effecten" bij remmen en richting aangeven). Zijn ook weer goed te verhelpen (even de zoekfunctie gebruiken) maar voorkomen is beter dan genezen.

Ondertussen sowieso de afwatering onderin de kofferbak (hoekjes links en rechts bij iedere achterwielkast) uiteraard goed open houden, maar dat moet sowieso. Het is even zoeken, het zijn piepkleine "schelpjes" die je van onder pas ziet als je onder de wagen kruipt en ná de lasnaad spatbord/bodem iets verderop onderaan de bodem kijkt. Met kunststof stokje of houten tandenstoker openmaken.
Er zitten daar in de buurt ook grote rubber doppen, volgens mij wateren die ook wel af, maar het "schelpje" zit op het laagste punt en - mits open - is zeer effectief.

Bij 9 v/d 10 90's en 900 sedans is het niet openhouden hiervan de reden dat het blik tussen kofferbak en achterwiel begint weg te roesten.
Laatst gewijzigd door esalet op wo 01 nov, 2017 17:13, 1 keer totaal gewijzigd.
"De 90: de revival van de Funky Trunky Saab!!"
http://www.saab-90.nl
1986 90 Admiraalblauw (317.000 km) (vanaf nieuw in de familie)

Gebruikersavatar
esalet
Donateur (8x)
Donateur (8x)
Berichten: 5982
Lid geworden op: vr 26 aug, 2005 16:23
Regio: NL - Provincie Utrecht

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door esalet » wo 01 nov, 2017 17:11

En verder: het temperatuurverloop (strak in het midden en in de stad/file oplopend en dan slaat de fan aan) ken ik niet anders in alle 90's die ik gehad heb.

Naast de prima tips van Bluecity kan ik nog dit zeggen: de waterpomp van de 90 kán wat koelvloeistof lekken bij stilstand (en draaiend droog blijven). Dit staat zelfs in het werkplaatshandboek als zijnde "normaal, niet verontrustend". Moet natuurlijk niet te gek worden. Parkeer hem eens op een mooie droge ondergrond en check vóór het wegrijden. Ook van boven even de omgeving van de pomp en de pomp zelf bekijken (lampje erbij).
"De 90: de revival van de Funky Trunky Saab!!"
http://www.saab-90.nl
1986 90 Admiraalblauw (317.000 km) (vanaf nieuw in de familie)

RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » do 16 nov, 2017 23:21

Bedankt voor de tips! Erg bruikbaar, over twee weken zal ik weer thuis zijn en moet de 90 in de winterstalling, dan heb ik mooi de tijd om er even goed naar te kijken!

RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » do 16 nov, 2017 23:26

On the road again!

Na 2,5 week in Slowakije te hebben gezeten, is het weer tijd om te toeren. Gisteren ben ik van Nitra naar Osijek gereden en vandaag naar Sarajevo. Dan rij je naar het Zuiden voor wat warmer weer, krijg je dit....

Afbeelding

Uiteraard geen straf, de rit was fantastisch en de 90 doet het super. Morgen gaan we naar Montenegro!

Gebruikersavatar
Steve-O
Donateur (7x)
Donateur (7x)
Berichten: 8299
Lid geworden op: za 23 okt, 2004 21:24
Regio: Deze houd ik graag voor me zelf

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door Steve-O » vr 17 nov, 2017 1:34

Man wat een coole foto! 1 voor de SAAB-kalender.

Maaaaaaaaartin ...
East of the Sun, West of the Moon

Enquete moderne autoverlichting:
https://www.anwb.nl/belangenbehartiging ... erlichting

Gebruikersavatar
esalet
Donateur (8x)
Donateur (8x)
Berichten: 5982
Lid geworden op: vr 26 aug, 2005 16:23
Regio: NL - Provincie Utrecht

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door esalet » vr 17 nov, 2017 11:40

En ik heb meteen een nieuwe bureaubladachtergrond voor mijn PC, dank u!
"De 90: de revival van de Funky Trunky Saab!!"
http://www.saab-90.nl
1986 90 Admiraalblauw (317.000 km) (vanaf nieuw in de familie)

Gebruikersavatar
DaVinz
Geregistreerd lid
Berichten: 12238
Lid geworden op: wo 22 jun, 2005 19:43
Regio: United Kingdom - Verenigd Koninkrijk

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door DaVinz » vr 17 nov, 2017 11:58

prachtige foto inderdaad..!! nog zo schoon ook het saabje!
9-3 Vector cabrio ‘09 RHD | 900NG SE T '97| 900 16T cabrio '86| 900 Turbo LUX '83| Sonett III '73
RIP: 9³ LPT '01| 9-5 2.0t Estate '00| 900NG '98| 900'87| 900 i'87| 900 i'85| 99 GL '83 (mam)| 99 Turbo '80|

RoadtripSven
Geregistreerd lid
Berichten: 51
Lid geworden op: za 16 sep, 2017 20:15
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Roadtrip met 87'er Saab 90

Bericht door RoadtripSven » vr 17 nov, 2017 22:00

Wat een rit!

Deze morgen vertrokken vanuit een koud Sarajevo, al slingerend door de besneeuwde Bosnische bergen zijn we vandaag richting Montenegro gereden.


Afbeelding (is een foto :))


Vlak voor de grens van Montenegro begonnen sommige weggedeeltes er anders uit te zien... van offroad paden tot de meest gladde tweebaanswegen


Afbeelding

Afbeelding


Wat is het landschap hier geweldig mooi, ik kon alleen niet te lang blijven kijken want er liepen wilde honden, koeien, geiten en zelfs ezels op de weg....


Afbeelding


Een klein ommetje gemaakt om deze prachtige plek te bekijken, wat een uitzicht!




Afbeelding



Tot slot aangekomen in het Monaco-achtig-gelegen stadje Budva!

Afbeelding

Plaats reactie