Pagina 1 van 3

Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 13:33
door Gele aero
Wie o wie heeft een idee?
Als ik gasgeef in de 4 en 5 en ik rijd op de linkerbaan relatief dicht tegen de vangrail dan hoor ik een geluid dat zich een beetje laat omschrijven als zo'n kleine elektrische koffiemolen, geluid lijkt overeenkomstig te zijn met het opspoelen van de turbo, maar dus alleen in de 4 en de 5 en het best hoorbaar bij acceleratie vanaf lage toeren. Vandaag dacht ik het geluid eens te polsen aan de rechterkant (dus bijrijderskant dicht bij vangrail), maar dan hoor je het geluid amper.
Wat kan het zijn? Zelf denk ik o.a. aan:
Ergens een lekkage in het uitlaattraject (pakking uitlaatspruitstuk dan wel turbo pakking of aansluiting turbo op de downpipe). zou voor mij ook verklaren dat het met name in de 4 en 5 zit, want dan blaas je ook de meeste lucht door het systeem. Vreemd genoeg neem ik geen uitlaatgassen waar.
Turbo zelf.
Versnellingsbak? Maar dan vreemd dat het zowel 4 en 5 is.

Verneem het graag!

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 19:32
door sprankel
Geen idee, maar ik heb goede google skills. Ze geven wel geen leuke hits vandaag, mogelijk kan iemand met meer ervaring in versnellingsbakken meer advies geven. Ik heb zelfs geen idee of dit wel opgaat voor de 9-5

viewtopic.php?t=7969

"-Pignonaslagers. Hoor je vooral in de 4de en 5de versnelling rond de 70-80 km/h zingen/zoemen als je gas geeft. In het extreemste geval merk je zeer zwaar versleten lagers aan het blokkeren van de bak tijdens achteruitrijden (niet te verwarren met de 'handrem-op-voorwielen-remklauw-bonk-bij-achteruitrijden);"

https://www.saabcentral.com/forums/show ... p?t=185089

"I have some bad news for you. It's the outer pinion bearing in the transmission that has worn out. It is only a matter of time before the transmission locks up completely. This happened to my '85T back in 2006. I drove it the whole summer with it making noise in 3rd, 4th and 5th gears. I rebuilt the transmission that winter. Here are a few pictures of what I found."

Edit:
https://www.saabcentral.com/forums/show ... p?t=240046

Deze vond ik ook nog terug

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 19:50
door Gele aero
Thanks voor de info! Nuttig en een deel had ik al eerder gelezen, alleen vraag me af of het nu echt de bak is.
Net wel nog even goed opgelet, het is echt voornamelijk in lage toeren dus alles vanaf 1000 tot 2200, daarna is het ook min of meer weg en loppt ook gelijk met de turbometer in het tussenstuk.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 20:34
door Tjøørd
Als het geluid is wat ik denk dat het is, kan het ook de drukgroep zijn - mijn vorige 9-5 met handbak had dat ook in 4 en 5.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 21:34
door Oosthoek
sprankel schreef:
wo 17 apr, 2019 19:32
Geen idee, maar ik heb goede google skills. Ze geven wel geen leuke hits vandaag, mogelijk kan iemand met meer ervaring in versnellingsbakken meer advies geven. Ik heb zelfs geen idee of dit wel opgaat voor de 9-5
Dit is een hele specifieke 900 classic kwaal en gaat niet op voor de 9-5 die een volledig andere bak heeft.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 22:43
door Steve-O
Slightly :offtopic: : Het is niet verstandig om in de 4e of 5e versnelling vanaf onder de 1500 toeren te accelereren. Beter even terugschakelen. Zeker met een 2.3 blok. Liever minimaal 2000 toeren aanhouden.

Voor uitleg: zie stukje van Motolab in een ander topic. (zoek op "belasten/belasting zuigers/zuigerstangen" o.i.d.)

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: wo 17 apr, 2019 22:52
door reiernumans
hoezo 'zeker voor een 2.3'? Die heeft juist meer koppel bij lage toeren, dat is het grote voordeel van een 2.3 tov een 2.0.. ;)

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 7:45
door ReinO
raad een geluid is wel lastig zo. Kun je niet langs een specialist in de buurt: de hobbyclub in Amersfoort bv?

En ja, koppel belast je krukas meer, meer hitte minder goed smering -2.3 : langere slag en kortere zuigers/eerder kantelen- en dan kom je bij
Steve zijn tip uit. AMT heeft hier ook al eens een heel artikel aan gewijd onder 'motorrevisie'.

Dus hou hem beter iets hoger in toeren bij wot.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 8:16
door werli
heey
je maakt een lijstje van wat het "raad het geluid" spelletje kan zijn
dan is een een trekhendel naast je linker knie en die opent de motorkap
nu kan je als je daar onderin kijkt al wel dingen wegstrepen op je lijstje indien je die ook daad werkelijk aanpakt
sleutel 13 om te voelen of je downpipe vast staat is niet zo moeilijk, kijken of er bouten afgebroken zijn bij je spruitstuk ook niet,zien er leidingen los liggen
en zo verder
mvg werner

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 10:08
door op
Koffiemolen geluid bij accelereren vanuit lage toeren, klinkt voor mij naar het blok. Heb je een handbak? Eerder
terugschakelen. Heb je een automaat? koop maar een staatslot, dat wordt duur....

Eerlijk gezegd is het enige wat ik ervan kan zeggen: ga naar een specialist. Als die niks kan vinden is dat het bezoek zeker wel waard, en als hij wel wat vind, wat niet te hopen is, ben je er op tijd bij.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 13:49
door Gele aero
Thanks voor alle reacties! ik zal sowieso wat eerder terugschakelen, rij normaliter nogal schakellui en heb voor het eerst sinds tijden weer een handbak. Valt me sowieso op dat die 2.3 relatief "laat" in de toeren echt krachtig is, onder de 2000 toeren vind ik de motor nogal lui. Zal binnenkort even naar een specialist gaan, maar dacht dat het wellicht iets was dat vaker voorkomt/andere forummers herken als; he dat heb ik gehad en dat was....
Keep u posted over wat het uiteindelijk bleek te zijn.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 15:35
door ReinO
zekers komt het vaker voor alleen 'raad een geluid via het forum ' is een erg listige kwis.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 16:22
door Gele aero
raad een geluid is wel lastig zo. Kun je niet langs een specialist in de buurt: de hobbyclub in Amersfoort bv?
Klopt natuurlijk dat het lastig is. Maar tegelijk ook weer de kracht van het forum; alles is al eens gebeurd en veel wordt herkend. Dat vind ik ook het leuke eraan. Uiteraard is een specialist altijd nog een optie, maar eerst zelf puzzelen vind ik charme hebben.
zo stond er gister vlak bij mijn huis een wat oudere man in zijn eentje een saab 9-5 te duwen met verwoede pogingen hem op de stoep te krijgen. Ondanks dat iedereen stil stond voor het stoplicht, stapte niemand uit om te helpen. Hop, mijn 9-5 aan de kant gezet, uitgestapt en hem geholpen. Auto eenmaal op de stoep gevraagd de auto eens te starten, paar keer overslaan maar helemaal niets. Over zijn schouder mee gekeken en toerenteller blijf stijf onderin liggen. Met de kennis die ik hier op het forum heb opgedaan wist ik meteen: BDP-sensor. De man keek verrast van al die hulp en kennis!
Zo leer ik altijd weer wat van wat iedereen weet op dit forum en uiteraard is een geluid lastig en ga ik mijn eigen opties langslopen, maar drukgroep had ik nog niet aan gedacht en komt toch zo weer bovendrijven door een andere forummer.

Overigens: net op de terugweg van werk maar eens wat eerder teruggeschakeld en de auto rijdt dan een stuk soepeler! Dus ook weer een tip die ik meeneem!

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 16:50
door aljo1947
Ik herken dit geluid wel, al blijft het lastig inschatten van een afstand....haha... Wij hebben ook zoiets gehad met 2 van onze 9-5s, de blauwe en de rode. Het kunnen 2 zaken zijn:

1. Bij de rode was het een losse bout bij het eindspruitstuk die bij bepaalde druk geluid gaf dat leek op een blender / koffiemaler. Dit bleek te resoneren in het hitteschild dat gaat op vast zit gemonteerd. Dus aan de rechterkant van het blok als je er voorstaat. Was weg nadat alle bouten van de uitlaatspruitstuk waren vervangen

2. Bij onze blauwe was het iets anders, namelijk de versnellingsbak. Hier liep de koppeling niet helemaal vrij, en dat hoorde je in de lage toeren. We hebben er nog 30k mee gereden voordat de koppeling vervangen is...dus zou er niet meteen iets aan doen.

Re: Geluid bij gasgeven in 4 en 5

Geplaatst: do 18 apr, 2019 17:03
door Gele aero
Thanks Aljo! Eerste punt is relatief makkelijk te checken, neem ik mee in mijn rondje. Tweede een stuk lastiger, dan merk ik het vanzelf als de koppeling echt aan het opraken is.