Automaat probleempje

1984-1997

Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » za 18 nov, 2017 22:23

Een goede dag,

Ik heb weer even een vraag mbt mn saab 9000.
Als ik met rijden de auto gewoon in zn D zet dan springt hij met iets te veel gas geven in noodloop.
Echter als ik zelf schakel met de selector dan kan ik meer gasgeven en langer door trekken dan dat ik gewoon in zn drive rijd.


Heeft iemand hier enig idee van wat het kan zijn?

Ik merk ook dat mijn apc klep kapot is of niet meer goed is. De naald van de turbometer gaat namelijk niet verder dan halverwege de schaal verdeling.
Nu ben ik al vanolan om een deze dagen een andere te kopen.
Weet niet of dat een probleem kan zijn.


Hopelijk weet iemand hier raad mee.



Mvg LLoyd
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor Jungleman » za 18 nov, 2017 23:52

automaat: :shrug:


APC-klep: de 9000 FPT heeft een T5-APC-klep. die zijn duur en gaan vrij snel stuk. duur als in: > € 200 nieuw (als ze nog te krijgen zijn), en vrij snel, als in: sneller dan een T7 klep. bedenk dat die klep er inmiddels al minstens 18 jaar in zit. bij mijn 9000 CD FPT automaat van 1993, ging de APC-klep stuk bij een leeftijd van 17 jaar. de motor draait dan op een turbodruk als bij een LPT, waardoor je in theorie 25pk mist.

maar:

wil je een T7-klep in je 9000, dan moet je je ECU zowel qua software als hardware 'verbouwen'.

voordeel is dan wel dat je een (goedkopere en langer meegaande) T7-APC-klep hebt.

:O:
1994 Mercury Capri 1.6 16v
[1986 Saab 9000i CC]
[1998 Saab 9000 2.0t A50 RHD]
2015 Volvo V60 T3 R-design
Avatar gebruiker
Jungleman
Geregistreerd lid
 
Berichten: 6816
Geregistreerd: vr 03 apr, 2009 16:42
Woonplaats: Hilversum

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » zo 19 nov, 2017 1:55

De mijne is niet om te bouwen naar t7

Dit omdat het een 91er is
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor 9323 » di 21 nov, 2017 0:49

Hoi,

Het lijkt erop dat je kickdownkabel opnieuw moet worden afgesteld. Procedure vind je hier: https://dudes.berrydejager.com/tcs-testing

Waarom auto in noodloop vliegt is moeilijk te zeggen. Kun je het beste een bezoekje brengen aan een specialist die ervaring heeft met het tcs-systeem van de 9000. Zo iemand kan de auto ook uitlezen.
SaabHobbyClubHoevelaken
9-5 Estate 2.3t aut. 305.000km bc279
Avatar gebruiker
9323
Donateur 2016 + 2017
Donateur 2016 + 2017
 
Berichten: 2643
Geregistreerd: zo 28 sep, 2008 13:47
Woonplaats: Utrecht

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vril-9000 » di 21 nov, 2017 9:09

Je kunt ook kijken of het clipje op de waste-gate nog vast zit. Deze roest wel eens kapot waardoor hij open blijft staan. De meter beweegt wel maar niet verder dan de helft.
Overigens, Ik denk niet dat hij hierdoor in noodloop springt...
Saab 9000 Aero 1997
Saab 9-5 Aero 2004
Avatar gebruiker
vril-9000
Donateur 2017
Donateur 2017
 
Berichten: 204
Geregistreerd: vr 09 mei, 2014 15:49

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor 9000-95 » di 21 nov, 2017 11:17

De kans dat een probleem met schakelpunten van de bak leidt tot noodloop van het tcs systeem is denk ik niet zo groot. Maar je kan zekerheidshalve de schakelpunten van de bak controleren. Schakelpunten indicatief bij minimaal gas:
2-3 40 km/h
3-4 60km/h
Volgas in de kickdown moet de bak schakelen net voor de toerenbegrenzer inkomt.
Exacte schakelpunten staan in dit document: https://dudes.berrydejager.com/wp-conte ... lement.pdf

Als de schakelpunten in die buurt zitten en de bak verder geen gekke dingen doet, kan je er wel van uitgaan dat dit geen automaat probleem is maar dat het tcs gerelateerd is. TCS kan je helaas niet zo veel aan doen zonder uitlees apparatuur en specifieke kennis van zaken. Hooguit klepjes en slangetjes controleren op lekkage en werking. Bij vervanging van cruciale onderdelen zoals het gkh moet je het hele systeem opnieuw laten calibreren, kan alleen met tech2 (mits de juiste software versie) of isat.
9000 Beverly automaat Prins VSI
9000-95
Geregistreerd lid
 
Berichten: 2911
Geregistreerd: do 17 apr, 2008 10:47

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » di 28 nov, 2017 10:35

probleem is dus dat als ik gewoon in zn D teveel en te lang gas geef (ook kickdown) springt ie in noodloop..

binnenkort maar eens even naar saab dealer id buurt die kon m uitlezen zei die.

Bedankt allen voor de info!


De turbo ga ik zeker eens na kijken op dat clipje.
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor 9323 » wo 29 nov, 2017 22:47

Hoe definieer je noodloop? Gaat ie slecht lopen, krijg ke check engine of krijg je een fuel cut?
SaabHobbyClubHoevelaken
9-5 Estate 2.3t aut. 305.000km bc279
Avatar gebruiker
9323
Donateur 2016 + 2017
Donateur 2016 + 2017
 
Berichten: 2643
Geregistreerd: zo 28 sep, 2008 13:47
Woonplaats: Utrecht

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » di 05 dec, 2017 23:06

Pedaal gaat erg zwaarplus tcs lamp brand.

Zodra ik dan de auto uitzet en opnieuw start loopt ie weer gewoon normaal alleen werkt de cruise controle dan niet voor een bepaalde tijd
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor 9323 » di 05 dec, 2017 23:15

Oh das idd noodloop. Enige optie is: naar een specialist ermee. Kom je zelf nooit uit.
SaabHobbyClubHoevelaken
9-5 Estate 2.3t aut. 305.000km bc279
Avatar gebruiker
9323
Donateur 2016 + 2017
Donateur 2016 + 2017
 
Berichten: 2643
Geregistreerd: zo 28 sep, 2008 13:47
Woonplaats: Utrecht

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » wo 06 dec, 2017 12:18

ja binnekort maar eens naar de saabdealer bij ons in de buurt.

merk ook dat als ik voor n stoplicht sta en t is groen en ik dus gas geef, dan hapert ie als ik wil weg rijden, ik zie dan ook even snel het tcs lampje bij de toerenteller aan en uit gaan.

ik zat er ook aan te denken de gasklep eens schoon te maken. Alleen moet ik die weer opnieuw inleren als ik die los heb gehaald, of geld dat alleen als ik er een andere op zou zetten??
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor 9323 » wo 06 dec, 2017 12:22

Volgens mij moet je altijd opnieuw calibreren als je een onderdeel los hebt gehad. En daar heb je tech2 of isat voor nodig.
Het kan ook zijn dat calibreren het probleem gaat oplossen.
SaabHobbyClubHoevelaken
9-5 Estate 2.3t aut. 305.000km bc279
Avatar gebruiker
9323
Donateur 2016 + 2017
Donateur 2016 + 2017
 
Berichten: 2643
Geregistreerd: zo 28 sep, 2008 13:47
Woonplaats: Utrecht

Re: Automaat probleempje

Berichtdoor vdM » wo 06 dec, 2017 13:19

aah das mooi @#$.. dan wacht ik even met het loshalen om schoon te maken
vdM
Geregistreerd lid
 
Berichten: 33
Geregistreerd: ma 14 jan, 2013 23:43


Keer terug naar 9000

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten