Trionic project inbouwen

1978-1993
Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » ma 25 feb, 2019 12:19

Gaskleppositie doe je afstellen met een voelermaatje. Soms zijn die gasklephuizen flink aangekoekt en heb je daardoor minder "valse" lucht waardoor het toerental te ver inzakt, AIC gaat wel weer bijregelen maar dan krijg je dat soort geschommel in je toerental.

Welke tempsensor heb jij gebruikt, de originele Lucas?

PS. Ik heb ook wat last van schommelingen, bij mij blijft ie te lang op 1050 zitten, pas na poosje zakt het naar 900. Dus ik doe graag even meedenken. Edit: Ik denk zelfs dat het toerental naar 850 moet gaan als ik mijn foto's bekijk van T5suite dashboard.

Ik heb mij GKH wel helemaal schoongemaakt, alle stroperigheid is eruit en opening nagemeten met voelermaatje. Maar mss moet ik het nog eens nalopen.

Ik wacht ook nog op een nieuwe lambdasonde, want die geeft een CE. Mengsel is veel te rijk nu... Dit geeft wellicht bij mij ook wat rare schommelingen.
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Sebusta
Donateur 2015 + 2017
Donateur 2015 + 2017
Berichten: 662
Lid geworden op: vr 02 jan, 2009 23:15
Regio: NL - Provincie Flevoland

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Sebusta » ma 25 feb, 2019 12:53

Nooit zo nagedacht over het GKH. Heb hem wel helemaal schoongemaakt en met remmenreiniger al het vuil verwijderd. Zal even in de Haynes lezen hoe ik hem kan afstellen.

Tempsensor is nog originele Lucas stekker paste erop dus dacht prima. Koelwatertemperatuur lijkt die ook gewoon goed aan te geven. Dacht eerst dat het de blauwe sensor was die erop zat, maar was de kleur van de Lucas stekker aansluiting. Tempsensor is dus zwart bij mij.

Bij mij zit de originele lambda er ook nog op. Paste gewoon met de 3 stekkers. Krijg geen foutmelding en afr schommelt van 18. nog iets naar 12. nog iets. Neem aan dat die dan goed zijn werk doet. Vindt wel dat de schommelingen langzamer gaan dan bij mijn 9-3 met trionic 5 wat betreft de lambda waarde. Daar schommelt het echt om de seconde van rijk naar arm. Hier zitten er iets meer seconden tussen.
Heb nog de WBL in mijn zwarte cabrio zitten. Misschien die er een keer uit halen en in de Classic hangen.
Heden:
Saab 9-5NG 2.8T XWD Aero Exklusiv
Saab 9-3 cabrio (2000)
Saab 900 classic cabrio (1993)
Verleden:
Saab 900 T16 classic cabrio (1989)

Gebruikersavatar
Ruud 9.3
Donateur 2019
Donateur 2019
Berichten: 1094
Lid geworden op: wo 03 jan, 2007 19:46
Regio: Kies een regio:

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Ruud 9.3 » ma 25 feb, 2019 22:32

De vlinderklep van het GKH stond bij mij gewoon dicht in stationair. Dan de sensor op GKH afstellen op tenminste een waarde van 0 (nul). Soms stond hij ook wel eens op -2.
De AIC regelt dan als enige het stationair toerental.

Wanneer je Airco niet via de ECU loopt dan kan Trionic ook de extra belasting niet compenseren.
Trionic compenseert ook de vin achter de radiator.

De lambda sensor van Lucas is anders dan die van T5, tenminste het artikelnummer van Bosch is anders.

Bij onregelmatig stationair kan het zijn dat de base load misschien niet goed staat, dat is de vacuum waarde bij stationair zonder verdere belasting. Standaard T5 waarde is circa 0,64 volgens mij. In de Classic kwam ik niet veel lager dan 0,53.
Ik had 880 rpm op stationair, bij warme motor. een lager toerental gaf een onregelmatige motorloop en het niet goed oppakken bij snel optrekken vanuit stilstand.
9.3 SS 2007, Cabrio 9.3 SE 2002, 9000i CC 1987, Volvo S60 2018
projecten: 900 T8 1983

ex 900i 1985, Cabrio 900S Aero T5 1993, 9000i CSE 1994, 9000i CD 1990

Rijk zijn zit tussen de oren, niet in je portemonnee

Gebruikersavatar
Sebusta
Donateur 2015 + 2017
Donateur 2015 + 2017
Berichten: 662
Lid geworden op: vr 02 jan, 2009 23:15
Regio: NL - Provincie Flevoland

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Sebusta » di 26 feb, 2019 19:29

Ruud 9.3 schreef:
ma 25 feb, 2019 22:32
De vlinderklep van het GKH stond bij mij gewoon dicht in stationair. Dan de sensor op GKH afstellen op tenminste een waarde van 0 (nul). Soms stond hij ook wel eens op -2.
De AIC regelt dan als enige het stationair toerental.

Wanneer je Airco niet via de ECU loopt dan kan Trionic ook de extra belasting niet compenseren.
Trionic compenseert ook de vin achter de radiator.

De lambda sensor van Lucas is anders dan die van T5, tenminste het artikelnummer van Bosch is anders.

Bij onregelmatig stationair kan het zijn dat de base load misschien niet goed staat, dat is de vacuum waarde bij stationair zonder verdere belasting. Standaard T5 waarde is circa 0,64 volgens mij. In de Classic kwam ik niet veel lager dan 0,53.
Ik had 880 rpm op stationair, bij warme motor. een lager toerental gaf een onregelmatige motorloop en het niet goed oppakken bij snel optrekken vanuit stilstand.
Merk eerlijk gezegd weinig verschil als ik de airco aanzet of de fan van de radiator aanslaat. Toerental blijft mooi stabiel. Mooiste zou wel zijn als alles vanuit de ECU aangestuurd zou worden, maar dan moet ik de hele kabelboom open gooien. Dat vindt ik een beetje zonde, had ik net zo goed een 9000 of 900ng/9-3 kabelboom kunnen ombouwen.

GKH ga ik nog naar kijken. Lijkt mij het beste om hem dicht te zetten en inderdaad alles via de AIC te laten regelen.

Base load ga ik ook nog even verder uitzoeken.

Bedankt voor alle tips!
Heden:
Saab 9-5NG 2.8T XWD Aero Exklusiv
Saab 9-3 cabrio (2000)
Saab 900 classic cabrio (1993)
Verleden:
Saab 900 T16 classic cabrio (1989)

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » wo 27 feb, 2019 0:00

Sebusta schreef:
di 26 feb, 2019 19:29
.....
Base load ga ik ook nog even verder uitzoeken.
Check de waarde van "Grund_last!" en vergelijk deze met je onderdrukwaarde bij stationair toerental wat je ziet bij het online dashboard.
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Krizzie
Donateur 2014 + 2016 + 2019
Donateur 2014 + 2016 + 2019
Berichten: 11942
Lid geworden op: wo 15 okt, 2008 23:44
Regio: NL - Provincie Gelderland

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Krizzie » wo 27 feb, 2019 8:41

Sebusta schreef:
di 26 feb, 2019 19:29
Ruud 9.3 schreef:
ma 25 feb, 2019 22:32
De vlinderklep van het GKH stond bij mij gewoon dicht in stationair. Dan de sensor op GKH afstellen op tenminste een waarde van 0 (nul). Soms stond hij ook wel eens op -2.
De AIC regelt dan als enige het stationair toerental.

Wanneer je Airco niet via de ECU loopt dan kan Trionic ook de extra belasting niet compenseren.
Trionic compenseert ook de vin achter de radiator.

De lambda sensor van Lucas is anders dan die van T5, tenminste het artikelnummer van Bosch is anders.

Bij onregelmatig stationair kan het zijn dat de base load misschien niet goed staat, dat is de vacuum waarde bij stationair zonder verdere belasting. Standaard T5 waarde is circa 0,64 volgens mij. In de Classic kwam ik niet veel lager dan 0,53.
Ik had 880 rpm op stationair, bij warme motor. een lager toerental gaf een onregelmatige motorloop en het niet goed oppakken bij snel optrekken vanuit stilstand.
Merk eerlijk gezegd weinig verschil als ik de airco aanzet of de fan van de radiator aanslaat. Toerental blijft mooi stabiel. Mooiste zou wel zijn als alles vanuit de ECU aangestuurd zou worden, maar dan moet ik de hele kabelboom open gooien. Dat vindt ik een beetje zonde, had ik net zo goed een 9000 of 900ng/9-3 kabelboom kunnen ombouwen.

GKH ga ik nog naar kijken. Lijkt mij het beste om hem dicht te zetten en inderdaad alles via de AIC te laten regelen.

Base load ga ik ook nog even verder uitzoeken.

Bedankt voor alle tips!
De airco is vrij simpel eraan te knopen hoor.
-MY91 Witte T5.5'ed 900 Aero - 216wpk / 338wnm: Meer info en foto's hier

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » zo 03 mar, 2019 18:41

Voor diegene die zelf een kabelboom maken, pin47 (reference ground lambda) moet een eigen massapunt hebben als je een lambdasonde hebt met 3 draden. Bij mij ging T5 na een poosje niet meer in closed loop draaien.

Zie ook mijn bevindingen hier: viewtopic.php?f=6&t=149492&start=15#p1805827
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » ma 04 mar, 2019 21:32

Even ingrijpen voordat het een koppeling topic wordt :wink:

[EDIT]: Voor mijn nieuwe koppeling heb ik een aantal berichten afgesplitst in een nieuw topic: viewtopic.php?f=4&t=164308



Iemand hier nog iets over te zeggen?
Vyv schreef:
ma 04 mar, 2019 0:19
....

Ooh ja, heeft iemand ook OBD2 geïmplementeerd? Lijkt me wel handig om Tech2 of een simpele OBD dongle en app te kunnen gebruiken :idea:
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Sebusta
Donateur 2015 + 2017
Donateur 2015 + 2017
Berichten: 662
Lid geworden op: vr 02 jan, 2009 23:15
Regio: NL - Provincie Flevoland

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Sebusta » ma 04 mar, 2019 21:57

Vyv schreef:
ma 04 mar, 2019 21:32
Even ingrijpen voordat het een koppeling topic wordt :wink:

Iemand hier nog iets over te zeggen?
Vyv schreef:
ma 04 mar, 2019 0:19
....

Ooh ja, heeft iemand ook OBD2 geïmplementeerd? Lijkt me wel handig om Tech2 of een simpele OBD dongle en app te kunnen gebruiken :idea:
Zijn dat niet gewoon de CanL en CanH kabeltjes? Geen idee wat OBD2 nog meer nodig heeft om de ecu uit te kunnen lezen. Ik heb althand in de OBD2-Aansluiting die twee draadjes zitten, maar gebruik het ook alleen maar voor T5 Suite.
Heden:
Saab 9-5NG 2.8T XWD Aero Exklusiv
Saab 9-3 cabrio (2000)
Saab 900 classic cabrio (1993)
Verleden:
Saab 900 T16 classic cabrio (1989)

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » ma 04 mar, 2019 22:22

Nee obd gaat niet over CAN. Maar je kan de CAN kabeltjes wel in de obdplug erbij stoppen :wink:

Mij lijkt het wel handig want je hebt niet altijd je labtop en can-interface bij. Zo'n obd dongle kost een tientje en dan met bluetooth naar je phone en dan heb je ook een mini dash.


Ik vond dit op FaceBalls:
On your OBD2 connector, power to pin 16 , ground to pins 4 and 5 , pin 7 to ecu pin 33, pin 14 to ecu pin 56. You can skip pin 14 for most generic scan tools but Tech2 NEEDS that pin to work
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » di 26 mar, 2019 10:12

How-to ontstekingstijdstip controleren. Vliegwielmarkering en 1e cylinder VERSUS wat Trionic ziet via bdp/triggerwheel.

Draadje om bobine heen lussen, 1e cylinder zit aan de dashboard kant.
Om het draadje goed om de bobine te laten zitten kan je een plakbandje gebruiken.
Afbeelding

Daarna DI terug plaatsen en je strobo lamp aanpikken.
Afbeelding

Als het stationair toerental niet gehaald wordt dan probeert trionic bij te regelen via ontsteking een paar graden verlaten/vervroegen. Dit geeft een schommelend getal op je strobo-lamp, vandaar dat je dit tijdelijk wilt uitzetten. In T5 Suite, connectie maken met je ECU, RAM locked uitvinken (firmware options) en idle ignition correction uit-nullen, terug opslaan in RAM. Je moet wel een CAN interface hebben tussen ECU en T5-suite anders kan je geen live trionic info zien.
Afbeelding

Het getal wat je ziet bij ign_idle_angle moet overeen komen met wat je strobo lamp ziet op het vliegwiel.
Afbeelding
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » vr 05 apr, 2019 10:19

T5 logo geplaatst, weer 5pk erbij!

Afbeelding
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Sonab
Donateur 2019
Donateur 2019
Berichten: 2544
Lid geworden op: ma 08 nov, 2010 12:45
Regio: Kies een regio:

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Sonab » vr 05 apr, 2019 10:21

5.5 pk toch? :mrgreen: Gaaf hoor, Vyv!
SAAB. Karakter op wielen.
Saab 900 T16 Red Arrow 1988
Saab 900i 5 drs 1989, rood (gesloopt)
Saab 9000 CSE 1996, blauw (sold)
Saab 99 GL 4 drs 1983, blauw (sold)
Saab 900 Gli 3 drs 1984, wit (sold)
Saab 9000 CSE 1995, rood (sold)
Als er één Saab over de dam is, volgen er meer!

Gebruikersavatar
Vyv
Moderator + Donateur
Moderator + Donateur
Berichten: 7264
Lid geworden op: vr 18 feb, 2005 15:01
Regio: NL - Provincie Noord-Brabant

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Vyv » vr 05 apr, 2019 10:26

Inderdaad, scherp!
Zeker geen 5.2

:lol:
'04 9-3 1.8t Cabrio. Stage1Vyv
'08 9-3 TTiD Aero Sedan
'92 c900 T5.5 Cirrus white
'93 c900 i16v Aero Lemans blue (te koop)

Gebruikersavatar
Rico1303
Geregistreerd lid
Berichten: 39
Lid geworden op: ma 14 nov, 2011 0:06
Regio: NL - Provincie Drenthe

Re: Trionic project inbouwen

Bericht door Rico1303 » ma 27 mei, 2019 8:59

Vyv schreef:
di 26 mar, 2019 10:12
How-to ontstekingstijdstip controleren. Vliegwielmarkering en 1e cylinder VERSUS wat Trionic ziet via bdp/triggerwheel.

Draadje om bobine heen lussen, 1e cylinder zit aan de dashboard kant.
Om het draadje goed om de bobine te laten zitten kan je een plakbandje gebruiken.
Afbeelding

Daarna DI terug plaatsen en je strobo lamp aanpikken.
Afbeelding

Als het stationair toerental niet gehaald wordt dan probeert trionic bij te regelen via ontsteking een paar graden verlaten/vervroegen. Dit geeft een schommelend getal op je strobo-lamp, vandaar dat je dit tijdelijk wilt uitzetten. In T5 Suite, connectie maken met je ECU, RAM locked uitvinken (firmware options) en idle ignition correction uit-nullen, terug opslaan in RAM. Je moet wel een CAN interface hebben tussen ECU en T5-suite anders kan je geen live trionic info zien.
Afbeelding

Het getal wat je ziet bij ign_idle_angle moet overeen komen met wat je strobo lamp ziet op het vliegwiel.
Afbeelding
Nog nieuw met T5 maar ik lees wel hoe je het ontsteking tijdstip kan controleren. Maar kun je het ontsteking tijdstip ook corrigeren?
Ik heb mijn vliegwiel later frezen zonder rekening te houden voor T5 (andere standalone is het ontsteking tijdstip gewoon globaal aan te passen)
Of moet ik voor T5 dan mijn trigger pattern opnieuw laten frezen?
-Saab 9-3 SS 2003 :O:
-Saab 99 1972
-Saab 900 Cabrio 1988

Plaats reactie