Pagina 1 van 2

Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: vr 07 dec, 2018 15:26
door esalet
Met als aanleiding de 90-thema avond van de Regio Limburg SCN op 27 nov jongstleden, heb ik de cijfers van het register nog eens door de RDW getrokken.
Was al (te) lang geleden.
Meteen maar presentabeler gemaakt.
Komen ze. Ik werk van groot (totale productie) naar klein (rijdend in NL).
Commentaar steeds onder elk plaatje.
Afbeelding
Spreekt voor zich. Eeuwig zingende bossen en meren, prachtig. In tegenstelling tot de meeste andere typen zijn ALLE 90's in Finland gemaakt. De mythe gaat dat de bouwkwaliteit daar nog nét iets hoger was.
25.000 is weinig. Van bijvoorbeeld de 99 zijn er zo'n 590.000 gemaakt, dus naast elke geproduceerde 90 zou je bijna 24 99's kunnen zetten.
Oja, let op: de hierboven genoemde jaren zijn kalenderjaren, in tegenstelling tot het volgende plaatje (modeljaren, dus van sep tot sep)
Afbeelding
Wat had ik graag alle kentekens zichtbaar gehad op deze foto. Let op de terugval in 1987. Ik vermoed dat de zeer flukse prijsstijgingen hier mede debet aan waren. De eerste 90's (september 1984) kostten hfl 31.950,--, het betrof dan een vijfbak (vierbak alleen op speciale bestelling). In april was dit opgelopen tot hfl 37.900,--.
Afbeelding
Toen de eerste exemplaren 25 jaar oud werden, rond het jaar 2009, nam de belangstelling in NL vanwege de belastingvrijstelling fors toe. Er werden aardig wat 90's geïmporteerd (piekjaar 2011) en er werden vaak gastanks ingebouwd. De prijzen voor alle 90's stegen in die tijd. Overigens zijn er ook heel recent nog een paar mooie exemplaren bijgekomen, da's mooi natuurlijk.
Afbeelding
Duidelijk is te zien dat de vrije val die we begin van dit millenium zagen, voorbij is. In die zin is de 90 "uit de gevarenzone" hoewel het nog steeds een dalende lijn is én het gaat om hele hele kleine resterende aantallen. Dus zuinig op blijven zijn mensen!!!
Vergelijk het grafiekje even het grafiekje van de 9000 wat je hier kunt zien viewtopic.php?f=16&t=162782, van de 9000 gaat de vrije val nog volop door (helaas).
Afbeelding
Opvallend: van de 46 SAAB 90's die nu nog rondrijden (of tijdelijk even slapen i.v.m. overgangsregeling) is maar liefst EEN DERDE :shock: recente import.
Met andere woorden: mijn origineel NL en APK goedgekeurde 90 heeft nog maar 30 vergelijkbare soortgenoten. Slik.
Ook opvallend: er is een club van zo'n circa 50 stuks die al jaaaaaren sluimert in schuurtjes, garages (of - laat ik het niet merken - gewoon buiten), wachtend op de dingen die hopelijk ooit komen gaan. Hier zitten er ook al een paar bij die gekoesterd worden in verzamelingen, ook door mede-forummers (ik noem geen namen, maar het gaat onder andere om een Zirconblauwe origineel NL). En, ook opvallend, er zijn inmiddels al 7 recent geïmporteerde 90's die nu zonder APK staan (waaronder een zwarte-met-fabrieksschuifdak die bij een forummer in zijn verzameling staat). Ook is er een recente import al gedemonteerd, de 81-RDK-*. Als eerbetoon even een plaatje van dit exemplaar.
Afbeelding
En tot slot: het is overduidelijk, de lijn van het toaal van voortbestaande 90's in NL (ongeacht of ze APK hebben of niet) daalt nog steeds (van 132 najaar 2014 naar 107 najaar 2018). Dus ik kan nog niet op mijn lauweren gaan rusten! (het lijkt wel of ik aandelen in die dingen heb, maar nee, ik vind ze gewoon erg leuk).

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90

Geplaatst: vr 07 dec, 2018 19:51
door Style&Co
Mooi overzicht! En u bent goed geinformeerd... de zwarte met schuifdak staat iinderdaad droog gestald naast zn familieleden. Starten=lopen

ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel zwarte 90's er nog zijn? En hoeveel 90's een schuifdak hebben

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90

Geplaatst: vr 07 dec, 2018 20:36
door Turbobakk
Deze 90 review, van de Finse Saabclub, is net gepubliceerd op youtube https://www.youtube.com/watch?v=JMclS5S3UT4

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90

Geplaatst: za 08 dec, 2018 12:31
door esalet
@Style@co: goed om te horen, en dit zoek ik nog even voor je op over die aantallen.
@Turbobakk: ja ik zag het. Geweldig filmpje, omdat het ingaat op "wat de 90 voor Finnen betekent". Ze zien het een beetje als dé Finse auto! Geinig.

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90

Geplaatst: za 08 dec, 2018 13:02
door esalet
Even gezocht: ik heb nu 11 zwarte 90's in het register. Maar let wel: ik heb maar 363 van de 1.184 (1.154 origineel NL en 30 recente import) kentekens. Iets minder dan één derde. Ruwweg zou je dus het met drie kunnen vermenigvuldigen, laten we zeggen dat er OOIT circa 30 in NL zijn geweest. Is heel heel weinig dus. Dat er daarvan inmiddels 20 definitief verdwenen zijn mogen we gevoeglijk aannemen, want de kentekens die ik heb komen van de RDW. Het zou in theorie nog mogelijk zijn dat er een recent geïmporteerd exemplaar is met zo'n exotische typebenaming dat hij er bij onze speurtochten niet uit komt (ze pakken soms gewoon een stuk van het chassisnummer of wat dan ook). Maar die kans is wel heel klein.

Goed.
Van de 11 kentekens die ik wél heb zijn er 6 niet meer bekend/gedemonteerd. Van de 5 resterende rijden er maar twee rond met APK, te weten die van mr toet-toet van het forum (de PX-12-**) en van een mij onbekende antiquair/boekhandelaar uit Middelburg, een MY87-er nota bene (de SK-55-**). Rare as golddust, vooral die laatste. Ik heb al briefjes onder de ruitenwissers laten doen maar helaas, geen reactie tot op heden.
Dan staan er nog ergens (maar waar????) twee mij verder onbekende origineel NL 90's zonder APK, namelijk de PV-34-** (sinds 1989 stil!!) en de PB-65-** (staat nu nog maar een paar jaar stil).
En de vijfde is of course de vraagsteller welbekend! Recente import, mét schuifdak!

A propos schuifdak.

De volgende stalen schuifdakkers (af fabriek, dus geen hollandia's en/of glazen klapdaken) zijn bij mij bekend (dus in de pool van 363 van de 1184 auto's). Het kan zijn dat er bij de auto's waarover ik geen info hebben anders dan dat ze bestaan (RDW), er ook nog een enkeling zit. Veel zullen het er niet zijn...…...

01-KTZ-*, Rosekwarts, import uit België en inmiddels weer export naar Duitsland (staat daar in een verzameling)
10-JXG-*, Cirruswit, import uit Duitsland, rijdend met APK
16-RBB-*, Zwart, import uit Duitsland, in stalling
85-NGD-*, Cirruswit, import uit Zweden, niet meer bekend (geëxporteerd of gesloopt)
LL-39-**, Platinablauw, APK recent verlopen, stond tot voor kort te koop op dit forum
LP-92-**, Rosekwarts, rijdend met APK en in prachtige staat (gerestaureerd en beschaafd gepimpt met Airflowset enz)
LV-28-**, Cirruswit, rijdend met APK, gerepatrieerd uit Portugal!
NG-57-**, Leisteenblauw, gesloopt
NX-03-**, Zilver, gesloopt
NZ-48-**, Zilver, gesloopt
NZ-54-**, Zilver, gesloopt
PF-56-**, Kersenrood, rijdend met APK
PJ-84-**, Odoardo-grijs, gesloopt
PS-82-** Zilver, geen APK sinds 2009, locatie bekend
RD-75-**, Ambassadeurblauw, gesloopt
RH-28-**, Kersenrood, rijdend met APK
RH-83-**, Kersenrood, rijdend met APK
RV-70-**, Ambassadeurblauw, gesloopt

Lang verhaal kort: het zijn er naar mijn weten nog maar 7 origineel NL en 2 recente import.

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: zo 23 dec, 2018 15:03
door esalet
Zo, weer even de boel bijgewerkt.
Allerlei details zal ik jullie besparen (km-standen e.d.) maar dit is wel leuk om te vermelden: T
Ten eerste: van een prachtige Platinablauwe 90 (die al vanaf de aanschaf in 1987 in handen van de eerste eigenaar is) nu ook een interieurfoto opgespoord. Deze auto duikt soms op, bij de VolSa Beurs, en hij schijnt ook bij een onderdelendag te zijn geweest. Maar ik weet nog steeds niet van wie hij is. :rotfl: Sterker nog: afgelopen maandagavond zag ik hem twee straten verder 's avonds statig de hoek omdraaien en in de verte verdwijnen. Ik stond aan de grond genageld :shock: , en toen was 't te laat om nog te proberen contact te maken. Goed, lang verhaal, nu dus de interieurfoto. Met echt hout verfraaid én een middenarmsteun. Iemand houdt van deze 90. Maar wie????????
Afbeelding
Ten tweede: van een geheimzinnige mooie import-90 (de 40-RVV-) hadden we alleen een paar spots, met gelukkig één met snelwegfoto's. Door lang te speuren in mijn oude pics, heb ik de link kunnen leggen met tot dan toe anonieme plaatjes die ik 8 en 9 jaar terug heb opgeslagen: het was hem! Nu dus meer pics van deze nog steeds geheimzinnige 90. Was bij aankomst in Nederland in 2010/2011 in puntgave staat (motorruimte! deuronderkanten! bodem kofferbak!), en had maar goed 66.000 km op de klok. Is daarna nooit op LPG gezet, dus een km-vreter zal het niet geworden zijn denk ik. En het fraaie Bokhara-rode interieur (terwijl identieke Cirruswitte 90's in NL met Perzisch blauw werden geleverd). Dus een Scandinavische import. Overigens voor mij een raadsel waarom SAAB dit soort verschillen tussen verkooplanden maakte, zal wel met smaak/marketing te maken hebben.
Hier dus de aanvullende plaatjes van deze beauty, en als iemand de where-abouts weet, dan is alle info welkom!!
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: do 03 jan, 2019 10:44
door esalet
Leuk nieuwtje: bij de rijdende 90's in NL kunnen we er sinds kort één optellen: een vers geïmporteerde Zirconblauwe uit Zweden. Met nieuwe APK tot dec 2020.
Het is de TH-650-*, en dit is 'm:
Afbeelding

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: za 05 jan, 2019 0:00
door Otto
Prachtig omschreven en uitgezocht Etiene,

Altijd een liefde gehad voor de 90, ik heb er drie gehad, waarvan ik er twee gedoneerd heb om er 1 levende van te maken. Maar dat kenteken staat nu ook bij de gesloopten, een Leisteenblauwe met schuifdak :cry: .

Gebeurd veel in 5 Saabloze jaren...

Cheers,
Otto

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: za 05 jan, 2019 16:54
door esalet
Hey Otto, dank je wel voor het compliment, erg leuk om oud-90 rijders hiermee een plezier te doen.
Heb je nog info over die drie 90's, staan ze alle drie al in het register?
Zoniet, heb je er dan nog foto's van en andere info (km-stand, lpg of benzine e.d.)?

Zou leuk zijn! Je kunt op www.saab-90.nl via de contactknop mij bereiken als je bijlagen/plaatjes wilt bijvoegen.

Wie weet.....................bij voorbaat dank!

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: wo 12 jun, 2019 14:44
door esalet
Er is nieuws. En dat is al nieuws op zich, want het is rustig aan het 90-front.
Maar er heeft zich een dame gemeld op saab-90.nl die vanwege omstandigheden een 90 gaat verkopen, die al sinds 1989 in bezit is.
Ze gaat waarschijnlijk nog wel een advertentie plaatsen (die ik dan zal linken op dit forum), maar hier alvast het plaatje: Leisteenblauw 1985.
En van deze auto wisten we tot aan vandaag nog helemaal niets. Dit is dus zo'n "sleeper" die netjes gestald staat te wachten op de dingen die hopelijk nog komen gaan.
Afbeelding

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: wo 12 jun, 2019 18:46
door Ewout
Wauw, mooie vondst!

Volgens RDW in 2018 nog tenaamgesteld overigens. Of is er nog een NG-60-?

Ben benieuwd naar de staat en kilometerstand!

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: wo 12 jun, 2019 19:26
door esalet
Die recente tenaamstelling heeft te maken met de persoonlijke omstandigheden, hij is al sinds 1989 in haar familie.
Ik heb haar aangeraden zelf een advertentie te maken op één van de bekende plekken, zodat we die kunnen doorlinken op dit forum, op saab-90.nl, in de Saab 90 Nl sectie van Facebook e.d.
Ik ga er bewust verder niet tussen zitten, maar ik vind het wel leuk om jullie al vroegtijdig in te seinen, bij deze dus!

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: wo 12 jun, 2019 22:04
door Sapphire
Wat gaaf! Ik ben heel benieuwd. Ik ga 'm in de gaten houden! Is het bekend sinds wanneer de auto geen apk meer heeft / stilstaat?

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: do 13 jun, 2019 10:33
door esalet
Hij is voor het laatst gekeurd geweest tot juli 2000. Ze hebben hem in 1989 gekocht.
De eigenaresse is momenteel bezig met het maken van een advertentie.
Ze liet al weten:
We hebben hiermee vele Viking-ritten gereden en bezoeken gebracht in binnen- en buitenland. De auto heeft ons nooit laten staan.

Re: Gloednieuwe registercijfers SAAB 90 en voortgaand werk

Geplaatst: do 13 jun, 2019 18:20
door turbopilot
Kun je hier wat mee https://www.kenteken.tv/hoeveelzijnerno ... &filter=90

97 stuks, als je op de lijst klikt met kenteken en kleur